Pénteken indult Olaszországba a korosztályos díjugrató Európa-bajnokságra a DVTK három lovasa, Szuhai Rodrigo, aki a gyermekeknél versenyzik majd, illetve Kisgergely Kata és Ifj. Szuhai Gyula, akik a junioroknál állnak rajthoz Gorla Minoreban.

- Korosztályonként öt magyar lovas, köztük három diósgyőri díjugrató indul majd az egyéni számokban az Európa-bajnokságon, míg a négy fős csapatok tagjairól az első nap után születik majd szövetségi döntés - kezdte Kisgergelyné Szemcsák Éva a DVTK lovassport szakosztályának vezetője. - Rodrigo és Gyula tavaly is részt vett már az Eb-n, ahol döntőbe tudtak kerülni. Erre idén mindhárom diósgyőri lovasnak is meg lehet az esélye, viszont azt ki kell hangsúlyozni, hogy ebben a sportágban két élőlényről beszélünk, a lóról és a lovasról. Nagyon apró dolgokon, centimétereken múlhat az, hogy valaki első lesz vagy a középmezőnyben végez, ezért nehéz esélyeket latolgatni. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy a versenyhelyszín 1300-1500 km-re van Miskolctól, ami egy lónak és lovasnak is nagyon hosszú út. Összességében viszont bizakodóak vagyunk, jól vannak a lovak és a gyerekek is jó formában versenyeztek az elmúlt hónapokban.

Kisgergely Kata és Ifj. Szuhai Gyula kiváló formában teljesített idén a junior magyar csapattal, amivel előbbi lovasunk három, míg utóbbi díjugratónk két Nemzetek Díja címet is bezsebelt, amire nem volt példa a sportág hazai történetében. Ezek közül az egyik siker két hónappal ezelőtt Lamprechausenben történt, ahol mindkét lovasunk csapattag volt, és amit kis Európa-bajnokságnak tartanak számon a lovasvilágban, mivel nívós külföldi pályaépítők által kialakított nehéz pályán zajlik a verseny. Szuhai Rodrigo pedig több rangos egyéni versenyen is dobogóra állhatott az elmúlt hetekben, mint például a budapesti Gróf Széchényi István emlékverseny, ahol több alkalommal is az első három között zárt.

A 2021-es Európa-bajnokságon Ifj. Szuhai Gyula a gyermek korcsoportban hatalmas sikert elérve aranyérmet nyert, míg tavaly három diósgyőri lovas is döntőzhetett korosztályában, ahol Szuhai Rodrigo a dobogóról éppen lecsúszva negyedik lett.

Utánpótlás Díjugrató Európa-bajnokság - Gorla-Minore - július 10-16.

Gyermek korcsoport

Szuhai Rodrigo

Junior korcsoport

Kisgergely Kata

Ifj. Szuhai Gyula