Bene Ferenc (Fotó: Szabó Gábor)

- Hogyan értékeled a DVTK utánpótlásának őszi munkáját?
- Az első félévben elkezdett munkát folytattuk ősszel is. Megbízásom után az év első fele részemről a feltérképezésről és egy egységes képzési rendszer felállításáról szólt, amit nyár után még finomítani kellett. Mostanra elmondhatom, hogy egységes elvek alapján dolgoznak a kollégák, az együttgondolkodást szolgálják a rendszeres heti értekezletek, ahol mindenki beteheti a saját tudását a közösbe. Fontos tényező a tudatosság, mindenki tisztában van vele, hogy mit, mikor és miért csinálunk, és természetesen a legújabb módszereket alkalmazzuk, mindezt egy egységes DVTK stílus alapján. Nem utolsósorban több új szakember csatlakozott a DVTK utánpótlás edzői stábjához, akikkel mind mennyiségben, mind minőségben erősödtünk.

- Elégedett vagy az U21-es csapat eredményeivel?
- Ha azt nézzük, hogy 2014 januárjában hol tartottak, ahhoz képest fantasztikus fejlődésen ment keresztül Vitelki Zoltán és Kiser László csapata. Emberileg és szakmailag is a legjobb kezekben vannak a játékosok, minden várakozásomat felülmúlta ez a korosztály. A csapat a mérkőzések többségén megvalósította azt a szellemiséget, amit a diósgyőri hagyományok alapján elképzeltem. Az elvárások alapján Vitelki Zoltán egy agresszív, labdaszerzésre irányuló harcmodort dolgozott ki, amivel sok ellenfelet meglepett. Ennek köszönhetően sorra győztük le a topakadémiák csapatait (Sándor Károly Akadémia, Magyar Futball Akadémia, Újpest, FTC; a Puskás Ferenc Akadémia és az Illés Akadémia ellen döntetlen lett a végeredmény - a szerk.), a naptári évet tekintve talán még sosem volt ilyen sikeres a DVTK első számú utánpótlás-csapata. Azonban azt sem szeretném elhallgatni, hogy a legutolsó hónap sikerült a legkevésbé, ami részben a sok sérülésből fakadt, illetve ebben az időszakban nem éreztem azt a tüzet, ami korábban jellemezte a csapatot. A többi korosztály esetében abból a szempontból fontos csak az eredmény, hogy az a hét közben elvégzett munkáról ad visszajelzést, a legtöbb esetben pozitívat.

- Többször elmondtad már, hogy mit értesz DVTK-stílus alatt, de hátha valaki most olvas először róla.
- Én nem született diósgyőri vagyok, de pontosan látom - az utóbbi két évben belülről is -, hogy mit jelent diósgyőrinek lenni. Sokszor megnéztem a DVTK 100 év című filmet, mert nagyon fontosak a tradíciók, ismerni kell, mit várnak el a drukkerek az általunk nevelt labdarúgóktól, hogy meg tudjunk ennek felelni. Soha nem találkoztam személyesen Feledi Lászlóval, az ultrák vezetőjével, de azt a pár gondolatot, amit a filmben megfogalmaz, azt otthon feljegyeztem magamnak. A DVTK szurkolói keményen dolgoznak a megélhetésükért és ha kimennek a meccsre, akkor azt szeretnék látni, hogy a játékosok DVTK címerrel a mezükön szívüket, lelküket kiteszik a pályára. Nem fog mindig nyerni a csapat, de az a minimum, hogy emelt fővel mondhassák, mindent megtettek érte. Az edzők közül többen egykori diósgyőri játékosok, ők pontosan tudják, hogy milyen “futball DNS-sel” kell rendelkeznie egy általunk nevelt fiatalnak, akik pedig kívülről érkeztek, azoknak magukévá kell tenni ezt a szemléletet, mert azt szeretném, ha ez a szellemiség uralkodna a DVTK összes utánpótlás-csapatánál.

- Miben tudott előre lépni a diósgyőri utánpótlás?
- Fuhrmann Géza utánpótlás szervezési igazgató vezetésével óriási tömegbázis szélesítést hajtottunk végre, sokkal több gyerek futballozik ma Diósgyőrben mint egy évvel ezelőtt. Korábban soha nem volt akkora merítési lehetőség, mint idény nyáron, amikor az összes miskolci óvodást felmértük. Ahogy említettem, növekvő létszámú és minőségi munkát végző edző dolgozik Diósgyőrben, akikkel tudatosan képezzük a fiatalokat. Fontos terület, ahol előre léptünk az a játékosok megtartása. Az utóbbi években tömegével távoztak Diósgyőrből labdarúgók, ezt a folyamatot sikerült megállítani. Az U21-es csapatunkról már esett szó, de az U17 is az első nyolcban végzett az alapszakasz végén és mindkét társaság komoly vetélytársa volt a topakadémiáknak, akik korábban kezdték a komoly munkát és mind infrastrukturális téren, mind a játékosok minőségében előttünk állnak jelenleg. Az évzárón úgy fogalmaztam meg gratulációmat a kollégáknak, hogy ismét feltettük a térképre a diósgyőri utánpótlás-nevelést.

- Elégedett vagy a diósgyőri utánpótlás-válogatottak számával?
- Fontosnak tartom megjegyezni, hogy semmiképpen nem az én érdemem, hanem a játékosoké és az edzőké, hogy 9 játékos képviselte a DVTK-t a válogatottak keretében. Nagyon örülök neki, hogy a szövetségi edzők egyre többször érdeklődnek egy-egy labdarúgó iránt és szoros kapcsolatban állunk emiatt egymással, hiszen ez összefügg a korábban felvázolt fejlődéssel.

- Hogy néz ki az utánpótlás-csapatok téli programja, meddig edzenek, mikor kezdik a felkészülést?
- A bajnokságok véget értek, lassan a legutolsó 2014-es tornáról is hazatérnek csapataink. A felkészülés január 12-én kezdődik, amitől csak egy-két csapat tér el. De ez csak a csapatedzésre vonatkozik, hiszen jövőre ott folytatjuk, ahol idén abbahagytuk, ehhez pedig nem engedheti meg senki magának azt a luxust, hogy egy hónapig egyáltalán ne mozogjon. Mindenki kapott saját programot, így joggal várható el, hogy minőségi munkára készen jelenjen meg az első edzésen

- Miben szeretnél előrébb lépni?
- Vállalom, hogy nem értek mindenhez, ezért azt szeretném, ha minél több specialista dolgozna a klubnál. Ezért hívtam nyáron Diósgyőrbe Kiss Zoltánt szakmai alvezetőnek, aki tízéves szakmai és pedagógiai tapasztalattal rendelkezik a legkisebbek képzésében. Lippai József a kapusedzők munkáját segíti és a teljes kapusképzést irányítja, valamint visszahívtam Borbély Pétert, aki az U18-as csapat vezetése mellett az U10-U13-as korosztályokat felügyeli. Ők úgyszintén évtizedes rutinnal rendelkeznek saját területükön. Ezen az úton tovább haladva szeretném, ha teljes orvosi stáb állna rendelkezésre, dietetikus tanítaná meg, hogyan kell étkezni egy profi játékosnak. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a pályán nyújtott teljesítmény sokszor a pályán kívüli dolgokon múlik, ezért előrelépés lenne, ha dolgozna a klubnál olyan szakember, aki pszichológiai, vagy a szociális területen segítséget tudna nyújtani a fiataloknak. Fontos lenne, hogy a sérülésből visszatérő labdarúgókkal külön rehabilitációs edző foglalkozzon, valamint azt is, hogy futballszakmai és orvosi területen mérni tudjuk a játékosokat. Bízom benne, hogy ez nem egy hosszú távú terv, hanem minél hamarabb sikerül lépésről lépésre megvalósítani legalább a legfontosabb részeket, de mint sok minden az életben, ez is elsősorban pénzkérdés. És persze nélkülözhetetlen az infrastruktúra javítása is.

- Hogy áll az utánpótláscentrum építésének előkészítése?
- Utánpótlás szakmai igazgatóként a tervezett utánpótláscentrum futballszakmai részéért vagyok felelős, a pénzgyűjtés és maga az építkezés lebonyolítása nem az én asztalom. Az általam elképzelt dolgok túlnyomó része bekerült a tervek közé, így beruházás megvalósulása után természetesen több pálya áll rendelkezésre, de ezen kívül külön speciális területek is várják majd a fiatalokat: homokkal borított strandfoci pálya, palánkkal körbekerített mini grundpálya a legkisebbeknek, lábtenisz pálya, külön koordinációs, kapusedző és csatárképző terület, ahol palánkok, kifeszített hálók segítik az egyéni képzést.

- Milyen terveid vannak jövőre?
- Az egységes futballfelfogást és a hagyományokra épülő DVTK-stílust kell tovább finomítani. Az általam eltervezett szakmai célok 80-90 százalékát sikerült megvalósítani az első évben, de a további 10-20 százalék elérése lehet, hogy sokkal több időt vesz igénybe. Nagy segítségünkre van a belga Doubble Pass cég által végzett akadémiai felmérés, amely most egy rendkívül magas színvonalú előadássorozattal folytatódik. Az itt szerzett tudást is be kell építeni a napi munkába. Nem szeretnénk elengedni azoknak a játékosoknak a kezét, akik kiöregednek az U21-ből, illetve szeretnénk gördülékenyebbé tenni az utánpótlásból a felnőtt futballba való átmenetet, ezért a jövő évi versenykiírástól függően szeretnénk csapatot indítani az NB III.-ban, illetve a tartalékbajnokságban. Az utánpótlás végső célja az, hogy játékosokat adjunk fel az első csapatba. Korábban dolgoztam Szivics Tomiszláv segítőjeként, azóta is nagyszerű a kapcsolatunk, ezért bízom benne, hogy az egyeztetésünk után már a januári felkészülés során több diósgyőri fiatal az első csapattal kezdi meg a munkát.

- Már eltelt közel egy év, hogyan érzed magad az utánpótlás szakmai igazgatói pozícióban?
- Ugyan más a pozícióm, de továbbra is edzőnek tartom magam, aki otthon van a futballban, de nem gazdasági szakember. Az edzőkollégák elfogadtak, ami különösen nagy öröm számomra, hiszen nem csak szakmailag, hanem emberileg is sokra tartom őket. Öröm Miskolcon dolgozni, mert Budapesten olyan sosem fordulna elő, hogy megállok a piros lámpánál, és az előttem, mellettem, mögöttem álló autókban ugyanannak a klubnak a sálját, zászlóját látom, amelyiknek a melegítőjét én is viselem. Fantasztikus, hogy ennyi - egyébként rendkívül sokféle - ember rajong ugyanazért a klubért! Edzőként mindig a kihívást keresem, és ugyan nem tudom, mit hoz a jövő, de ha találok kihívást, látom a fejlődést és elégedettek velem, akkor még sokáig Diósgyőrben dolgozhatok.

- Mivel telik a téli szüneted, egyáltalán jut-e idő pihenésre?
- A munka mellett a pihenésre is időt kell szakítani, ilyenkor év végén természetesen többet lehet. December végén, január elején, amikor kevesebb edzést látogatok, mérkőzések pedig nincsenek, jut idő felkészülni a heti rendszerességgel megtartott belső továbbképzésre. Amikor pedig nem dolgozok, akkor a család a legfontosabb, a négy és kétéves gyermekemmel igyekszem minél többet együtt lenni.

Év közben kevesebb fény vetül rájuk, de köszönöm a teljes háttérszemélyzet munkáját, beleértve a portásokat, takarítókat, szertárosokat és mindenki mást egészen a felső vezetőkig, akik megteremtették az eredményes munka feltételeit. Szeretném kollégáknak megköszönni az egész éves munkát, mert sokat és eredményesen dolgoztak a DVTK utánpótlás játékosainak minőségi képzéséért! Úgyszintén szeretném megköszönni a szülőknek, hogy segítették az utánpótlásunkban nevelődő gyermeküket! Mindenkinek boldog karácsonyt és eredményes új esztendőt kívánok!

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!